Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Σύμφωνα με τον ορισμό της παγκόσμιας οργάνωσης υγείας των ηνωμένων εθνών,υγεία είναι η πλήρης σωματική,ψυχική και κοινωνική ευεξία του ανθρώπου και όχι μόνο η απουσία νόσου η αναπηρίας.

είναι απαραίτητη ανάγκη, όλοι μας να κατανοήσουμε απολυτά την έννοια της υγείας χωρίς να παραλείψουμε κανένα από τα τρία σκέλη τα οποία απαρτίζουν το ορισμό της.

κάθε ένα από τα σκέλη του ορισμού της υγείας έχει βαρύτατη σημασία για την ομαλή επιβίωση του ανθρώπου στον πλανήτη μας,καθώς και για την ομαλή συνύπαρξη και των υπολοίπων μελών.
δυστυχώς οι περισσότεροι από εμάς με εξαίρεση ελάχιστων,έχουμε σύνδεση την καλή υγειά με την απουσία κάποιας νόσου η αναπηρίας και την κακή υγεία με την παρουσία κάποιας νόσου η αναπηρίας αντίστοιχα.

H πραγματικότητα όμως δεν είναι αυτή.  Στην κατηγορία των μη υγειών μελών ενός κοινωνικού συνόλου ανήκουν και οι άνθρωποι οι οποίοι πάσχουν απο διάφορα ψυχολογικά νοσήματα και αυτοί οι οποίοι δεν μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στο κοινωνικό αυτό σύνολο. Για παράδειγμα η εργασία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια φυσιολογική επιβίωση ενός ανθρώπου σε μια κοινωνία.αν ένας άνθρωπος δεν εργάζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα εχει σαν αποτέλεσμα να μη μπορεί να είναι συνεπείς στις διάφορες κοινωνικοοικονομικές υποχρεώσεις του απέναντι στους υπολοίπους με συνέπεια την διατάραξη της ψυχικής του ηρεμίας και πιθανότατα την εμφάνιση κάποιου ψυχικού νοσήματος. αυτόματα όλο αυτό το σύμπλεγμα καταστάσεων τον καθιστά ανίκανο να είναι ενεργό μέλος σε οποιοδήποτε κοινωνικό σύνολο και κατά συνέπεια εντάσσεται στην κατηγορία των μη υγειών ατόμων.

για κάθε μια από τις προαναφερόμενες παραμέτρους ο καθένας από εμάς θα πρέπει να δράσει άμεσα στην περίπτωση που αντιληφθεί ότι ανήκει σε μια από αυτές οι και στις τρεις ταυτόχρονα.
για το θέμα της εμφάνισης κάποιας νόσου οι κρατικοί μηχανισμοί υγείας έχουν μεριμνήσει ώστε να μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες των μελών τους με την δημιουργία νοσοκομείων,κέντρων υγείας και τρόπους χορήγησης φάρμακων,με αποτέλεσμα να κρατούν σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο την δημοσιά υγεία του πληθυσμού  βασικό βέβαια είναι να κατανοήσουμε ότι οι κρατικοί μηχανισμοί πολλές φόρες δεν μπορούν να ολοκληρώσουν το έργο τους με επιτυχία γιατί βρίσκουν αντιδράσεις και αντιστάσεις από τα ίδια τα άτομα τα οποία εξ αιτίας διαφόρων παραγόντων δεν συμμορφώνονται με τους ορούς και κανόνες την δημόσιας υγιεινής.

στην περίπτωση των ψυχολογικών διαταραχών, εκτός από τους κρατικούς μηχανισμούς οι οποίοι πλέον διαθέτουν όλα τα ανάλογα μέσα και το εξειδικευμένο προσωπικό,οι ασθενείς θα πρέπει να εμπλουτίσουν την ζωη τους με ενδιαφέροντα και μεθόδους οι οποιες θα συμβάλλουν στην αποβολή του άγχους που εχει κατακλύσει την καθημερινότητα. μάλαξη,ενεργειακή μάλαξη,αθλοπαιδείες, ομαδικές συγκεντρώσεις είναι καποιες απο τις δραστηριότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην επαναφορά της ψυχολογικής κατάστασης ενος ασθενή.

η κοινωνική προσφορά και ευεξία ίσως ακούγεται η πιο αθώα προϋπόθεση του ορισμού της υγείας αλλά στην πραγματικότητα είναι αυτή που τις περισσότερες φορές καθιστά εναν άνθρωπο πάσχοντα και τον εντάσσει σε μια απο τις δυο προαναφερόμενες προυποθέσεις ή και στις δυο μαζί. ένα άτομο που δεν κατάφερε να συνυπάρξει αρμονικά σε ενα κοινωνικό σύνολο με αποτέλεσμα να μην μπορει να λάβει αλλά ουτε και να προσφέρει σε αυτήν,εχει πολλές πιθανότητες να παρουσιάσει συμπλέγματα ψυχολογικών διαταραχών και κάποιες επίσης πιθανότητες να παρουσιάσει καποια νοσο η αναπηρία.

σε αυτες τις περιπτωσεις το συστημα υγειας και γενικότερα το σύνολο του κρατικού μηχανισμού είναι αρμοδιο για την επανενταξη των ατομων αυτων και την επίλυση των τυχών άλλων προβληματων της ζωής των.                 

0 σχόλια:

Για μένα :

Oνομάζομαι Ματζουράνης Νικόλαος και κατάγομαι από την Kαβάλα.

Με την δημιουργία αυτού του blog, σκοπό έχω να μεταφέρω και σε εσάς την μαγεία, την δύναμη, και την αρμονία που μπορείτε να χαρίσετε στην ζωή σας βάζοντας στην καθημερινότητα σας, τον ανάλογο για εσάς τύπο μάλαξης, καθώς επίσης και να σας μεταφέρω τις αλήθειες και ότι πρέπει να γνωρίζετε γύρω από τον τομέα την υγείας.








Από το Blogger.

Αναγνώστες

Αναζήτηση στο ιστολόγιο